Søg

Image caption appears here

Add your deal, information or promotional text

PÆON-GUIDE

Pæoner og bonderoser er ikke kun populære i haven, men også i buketter. Pæoner fås i et væld af farver og deres store blomsterhoveder kan fås som fyldte med mange lag af kronblade, eller helt enkle med få kronblade så store som tekopper. Læs med her i artiklen, hvor du får en mini-guide til selv at dyrke pæoner, og om hvordan du får dem til at holde længere i vaser.  

pæoner_studioaboutPå billedet ses pæoner i Flower Tube-vasen, stylet med de nye olielamper fra Studio About, der kommer til salg i august 2021.  

 

PÆON ELLER BONDEROSE  

Pæoner og bonderoser findes i tusindvis af forskellige arter i et væld af smukke farver og dufte. Den mest kendte, er den sart lyserøde vi kan finde på blomstermarkeder og tage med hjem til buketter.  

Forskellen på bonderoser og pæoner ses nemmest på blomstringsperioden. Bonderoser blomstrer gerne fra maj til slutningen af juni, hvorimod pæonerne så småt begynder at blomstre i slutningen af juni. Bonderoserne bliver omkring 60 cm høje, hvorimod silkepæonerne når en højde på 80-100 cm. Begge typer har dog de samme krav til placering og pasning i haven.  

pæoner_studioabout

PÆONER I HAVEN  

Pæoner er en klassisk bondehusplante og har næsten altid haft en plads i danske haver. Når først den er placeret og har etableret sit rodnet, er den nem, hårdfør og robust. Nogle af pæonerne med de helt store blomsterhoveder kan have brug for støtte, så de ikke vælter i vinden.  

Placering af pæoner i haven er ligetil, dog må jorden ikke blive alt for våd, og de blomstrer kraftigst, hvis de står i fuld sol. Du kan udplante pæoner fra potter hele året rundt, der må bare ikke være frost i jorden. Skal du flytte gamle pæoner og bonderoser, så er det bedst at gøre i september måned.  

Pæoner i krukker er utroligt smukt, men du bør plante dem ud i et bed, da de her vil få de bedste betingelser og yde deres bedste.  

Når du planter pæoner i din have, er det vigtigt, at du ikke graver rodklumpen for dybt ned, da dette vil forsinke blomstringen væsentligt. Selve roden skal kun graves cirka 3 cm ned. Husk at vande jævnligt efter udplantning.  

Pæoner er fuldt vinterhårdføre, det betyder, at de ikke skal dækkes til om vinteren.   

TRÆPÆONER  

Træpæoner er egentligt ikke en staude, som pæoner og bonderoser er, men en busk. Derfor er det også en god ide at beskære dem for at holde en flot form og struktur. Træpæoner kan sagtens placeres i halvskygge, modsat de almindelige pæoner der helst skal have fuld sol. Vil du forlænge din pæon-sæson, er det en god idé at plante både staudepæoner og træ-pæoner i dit bed. Træpæoner kan blive mellem 1-3 meter og har træede grene, hvis vi har et mildt forår, kan de allerede blomstre i maj måned. Placer dem gerne i lidt læ, da de store blomsterhoveder kan være sarte i vinden. Modsat silkepæoner er det en god idé at plante dem lidt dybt. Cirka 10 cm skal rodknolden graves ned for optimal vækst. 

GODE RÅD TIL PLANTNING AF PÆONER 

 • Grav ikke rodklumpen for dybt ned, kun 3-5 cm  
 • Placer dem i fuld sol 
 • Giv de store blomsterhoveder læ eller støtte 
 • Klip de visne blade væk i efteråret 
 • Skal de flyttes er det bedst i september/oktober måned 

GODE RÅD TRÆPÆONER 

 • Grav rodklumpen 10 cm ned 
 • Placeres i halvskygge 
 • Giv busken lidt struktur ved at klippe den ind 
 • Sørg for rigelig plads 

BUBBLE TUBE VASERNE ER PERFEKTE TIL DEN STORE PÆON BUKET.

PÆON SÆSON 

Pæonerne blomstrer som noget af det første i sommerhaven og bliver større år for år. Pæoner og bonderoser er en staude, det vil sige de kommer igen året efter. Selve blomstringen er noget alle havefolk glæder sig til og inden blomsterne folder sig ud, står de klar med de smukkeste runde kugler. De runde kugler skaber ro og blikfang i haven, nogle af de største pæoner kan få blomsterhoveder med en diameter på 25 cm.  

De store blomsterknopper er ofte fyldt med små myrer, myrerne skader ikke knopperne, men holder dem fri for skadedyr og spiser pæonernes sukkerproduktion, sukkerproduktionen er også det, der gør, at knopperne kan føles en smule klistrede. 

Pæoner og bonderoser blomstrer forskelligt alt efter placering og sort. Man kan kende forskel på de to arter ved, at bonderoserne blomstrer fra maj-juni og pæonerne i juni-juli.  

PÆONER I VASER  

 • Køb, eller pluk dem, lige før de springer ud 
 • Giv stænglen et skarpt skråt snit 
 • Lav et nyt snit cirka hver anden dag, så blomsten bedre kan trække vand op 
 • Sæt dem i varmt vand 
 • Put en lille smule sukker i vasens vand 
 • Hvis det er have pæoner, så hver opmærksom på, at myrer elsker dem og kan sidde i selve blomsten, lad dem derfor stå ude lidt, når de er plukket 
 • Stil dem køligt, gerne i køleskab om natten 

    

   PÆONER I BUKET  

   Pæoner i vase er noget af det smukkeste. På billedet ovenover har Maria Mostrup stylet vores grønne Bubble tube med pæoner fra haven i lyserøde nuancer. Det er vasen Bubble Tube green.  Hun er fuldstændig vild med pæoner og har 6 buske i haven i forskellige farver. Både i hvid, gul, lyserød, pink og mørkerøde og hun synes de alle er gudesmukke. Maria nyder at have pæoner stående alene, men også skabe mere vilde buketter med grøftekantsblomster hvor der tilføjes en eller to pæoner. 

   Den imponerende plante er smuk enkeltvis eller i buket, du vælger selv og kan med få blomster skabe en vild wow effekt.  

   Følg ovenstående guide, og forlæng din bukets levetid, hvis du passer din buket kan den holde optil 14 dage i vase.  

   De smukke blomster giver ethvert hjem et frisk pust, og de fleste dufter mildt af sommer. Brug dine pæoner som en del af din indretning, eller pynt sommerbordet med mange små vaser med enkelte pæoner i.  

   pæoner_studioabout

   PÆONER DER SKIFTER FARVER 

   På billedet ovenover har Louise Amalie Rasmussen stylet vores Bubble Tube i amber, Buketten startede som knald lyserød og efter nogle dage begyndte blomsterne at skifte farve og blive mere og mere lysegule. Pæonernes farveskifte når de kommer i vand, har noget at gøre med den ændrede PH-værdi, det er fascinerede og utroligt smukt.

   "Der er noget majestætisk over dem, når de folder sig ud. Hele processen fra knop, til blomstring og til de begynder at visne er smuk", siger Louise.

   Hvis hun havde en have, ville hun selv dyrke dem. Lige nu holder hun af at købe dem hos gode blomsterhandlere og tage dem med hjem i lejligheden, men til næste sæson skal hun helt sikkert have plantet nogle i hendes sommerhus.

   Louise nyder at samle de smukke pæoner til en stor buket der pynter smukt i lejligheden. 

   GØR LIGESOM LOUISE OG BRUG EN BUBBLE TUBE TIL DIN PÆONBUKET.

    

   bubbletube_vase_studioaboutBillederne ovenover er taget af stylist Louise Amalie Rasmussen. 

   PÆONER I PAPIR 

   Hvis du ligesom os elsker pæoner og har svært ved at nøjes med den korte blomstringsperiode, så kan du købe vores pæoner i papir. Paper Flowers er to kollektioner af nøje udvalgte blomster lavet i crepepapir. Find dem her.