Søg

Image caption appears here

Add your deal, information or promotional text

NATURLIGE OG LOKALE BLOMSTER - BLOMSTERDYRKNING I DANMARK

Når vi køber blomster til buketter og vaser, køber vi ofte blomster, der er sprøjtede og importerede fra udlandet uden at tænke over CO2-udledningen og belastningen af vores klima og miljø. Vi er i Danmark utroligt berigede med mange smukke blomstersorter, der kan købes lokalt hos den danske blomsterbonde eller nemt kan dyrkes i egen have. Vi har derfor besøgt blomsterbonden Louise og hendes blomstergård Blomstergården Øster Bisholt for at skabe fokus på danske blomsterbønder og alle de smukke blomster, der kan dyrkes i danske haver.

Denne artikel er 2. del om Louise, og omhandler det daglige liv på Blomstergården, blomsterdyrkningsprocessen og tips og tricks til dine egne blomster.

Du kan læse 1. del af artiklen her, der har fokus på Blomstergårdens begyndelse og vision om at dyrke smukke og givende blomster i lokale og mere bæredygtige omgivelser.

Louise og Blomstergården Øster Bisholt

BLOMSTERGÅRDEN ØSTER BISHOLT

Blomstergården Øster Bisholt er den rene gårdidyl med smukke sæsondyrkede blomster. Louise startede blomstergården i 2020 med tanke på at dyrke danske, lokale og naturlige blomster, og derved skabe større fokus på danske blomster, blomsterbønder og deres voksende potentiale.

Blomstergården har stor omtanke på naturen, naturens cyklus og miljøet. Derfor er udvalget sæsonbestemt, hvor der om sommeren dyrkes sommerblomster og stauder, og om efteråret og vinteren bruges der tørrede blomster og stedsegrønt til dekorationer. Planterne dyrkes naturligt uden brug af sprøjtemidler og kunstgødning og med henblik på lokalt salg. Louises filosofi er, at blomster ikke skal overpræstere, holde unaturligt længe eller tvinges til at være perfekte. Der ligger en større kvalitet og sjæl i naturlige og ægte blomster, som mange ofte glemmer, og dette håber Louise at kunne give videre med sine blomster.

Nyplukkede og bæredygtige buketter

EN LÆRERIG ARBEJDSPROCES

Blomsterdyrkning er en omhyggelig og en lidt tidskrævende proces – men det er det hele værd, når man står med en sprudlende, hjemmedyrket blomsterbuket i hånden. For Louise tager det cirka et år fra planlægningen af hvilke blomster, der skal dyrkes, til at blomsterne blomstrer i haven.

Louise er efterkommer af landbrugsbønder, men har ikke selv en landbrugs- eller blomsteruddannelse. Hun har i stedet tillært sig sin viden gennem bøger, sociale medier og haveprogrammer som Gardeners’ World.

Vigtigst af alt har hun lært og fået erfaring gennem fejl. Blomsterdyrkning er en læringsproces og man skal derfor ikke være bange for at begå fejl eller være ked af, at man kommer til at slå nogle blomster ihjel, for det vil ske for alle!

Tørrede sæsonblomster

BLOMSTER ÅRET RUNDT

Hvis man gerne vil have skæreblomster året rundt eller i længere tid, er det et godt råd at dyrke et miks af forskellige blomsterarter, der blomstrer på forskellige tidspunkter af året.

”I foråret kan man bruge blomsterløg såsom påskeliljer og tulipaner, evt. kombineret med grene fra buske, der holder fint i vasen. I det sene forår kan man bruge to-årige blomster og stauder - stauder er dem, der gror frem og visner ned år efter år. Om sommeren kan man høste fra de et-årige planter. I sensommeren tager georginerne hele spotlyset, akkompagneret af de 1-årige. Og når frosten rammer og de fleste blomster dør tilbage, så kan man bruge alt det stedsegrønne såsom kogler og gran, og selvfølgelig alle de tørrede blomster som man høstede til tørring henover sommeren.” – Louise

Når Louise lever af at sælge sine blomster, kræver det et lidt mere omfattende system, hvor hun sår over flere omgange for at sprede blomstringen ud:

Efterår

I efteråret sår hun hårdføre etårige blomster, der kan tåle mild frost. De står hele vinteren igennem og danner et stærkt rodnet, som giver en lidt tidligere blomstring og flere blomster til foråret. Derudover tager hun dahliaknolde op af jorden og opbevarer dem et frostfrit sted, og lægger blomsterløg som tulipaner og påskeliljer ud i bedene i stedet.

Forår

I det tidlige forår sår Louise en ny omgang af hårdføre etårige blomster, som kan plantes ud inden den sidste frost. Når den sidste frost er ovre sår hun de ikke-hårdføre etårige blomster over flere omgange for at sprede blomstringen ud.

I foråret forspirer hun også dahliaknolde og sætter dem i jorden efter den sidste frost.

Sommer

Om sommeren sår hun de planter, der kan nå at vokse til blomstring inden frosten. Hertil sår hun de toårige blomster og planter, som først vil blomstre den følgende sæson.

På denne måde kan man altid have et varieret udvalg til sine blomsterbuketter- og dekorationer. Hvis man selvfølgelig bare gerne vil nyde blomsterne i sin have på et mere afslappet hobbyplan er det ikke nødvendigt med en så omfattende planlægning og strukturering af blomsterne.

Bubbble TubeHER SES LOUISES FRISKE BLOMSTER I VORES BUBBLE TUBE VASE - BUKKETTEN BLIVER SMUK OG DYNAMISK MED STRITTENDE BLOMSTER OG KRAFTIGE FARVER.

VALG AF SORTER OG BLOMSTERSTIL

Louises stil udvikler sig hele tiden, og hun elsker at lege og være kreativ. Derfor vælger hun blot dét, hun tiltrækkes af, hvilket ofte er klare, kraftige farver, såsom blå og orange.

Når Louise skaber blomsterbuketter forsøger hun at gøre dem dynamiske. Hvis det er en kompakt og tæt buket tilføjer hun strittende blomster eller planter, som bryder formen og gør den lidt luftigere. Samtidig laver hun også holdepunkter for øjet i en luftig buket ved at sætte store blomsterhoveder i samme højde, så buketten stadig har lidt struktur i formen.

Blomster til smukke buketter

LOUISES GRØNNE TIPS OG TRICKS

Buketter med bæredygtig samvittighed

Find ud af hvordan du kan støtte din lokale blomsterbonde, undgå at købe importerede blomster fra dagligvarebutikker, opsøg pluk-selv marker, høst fra den vilde natur og grøftekanten, eller dyrk dem selv. Brug dét som er i sæson og se det som en kreativ udfordring at skulle gøre brug af et begrænset udvalg.

Få friskere blomster og holdbare buketter

Undersøg hvilket stadie den enkelte blomst høstes bedst i. Dette varierer fra blomst til blomst, men generelt høstes de fleste blomster bedst lige inden de springer helt ud.

Høst i de tidlige morgentimer eller sene aftentimer, da blomsterne på disse tidspunkter er fyldt med mest vand. Lad blomsterne hvile i en spand fyldt med rent vand i nogle timer, gerne natten over. På denne måde burde de være vandmættede nok til en frisk buket.

Stil ikke blomsterne i direkte sol, da de vil afblomstre hurtigere pga. lyset og varmen.

Skift vandet i vasen ofte, så blomsterne får frisk næring. Du kan se flere tips til hvordan man forlænger levetiden på din buket inde på Blomstergårdens hjemmeside.

Tørrede sæsonblomster

Overordnede tips til en nybegynder i den grønne verden

  • Leg dig frem og giv dig i kast med et blomsterprojekt, som du brænder for. ”Jeg har selv været (og er til tider stadig) den vildeste kontrolfreak, men naturen har virkelig lært mig at give slip, for den skal nok klare sig og vælge de bedst mulige betingelser for at trives.” – Louise
  • Gab ikke over for meget i begyndelsen, for det er ikke særlig motiverende at komme i mål med noget, som man synes er en byrde eller ikke er investeret i. Vælg eksempelvis 5 blomstersorter, som du synes er smukke til at begynde med.
  • Supplér dine buketter med grøftekantsblomster, planter eller grene fra naturen.
  • Bliv inspireret i bøger, haveprogrammer og sociale medier som Instagram, Facebook eller Pinterest.
  • Søg ind i fællesskaber, hvor man kan dele ideer, råd, tanker og frustrationer. Blomsterverdenen byder på en masse givende og hyggelige fællesskaber med andre haveentusiaster og blomsterbønder indenfor specifikke interesser, for eksempel skærehave, blomsterbinding, tørrede blomster etc. Disse blomsterbondefællesskaber er kun noget, Louise drømmer om bliver større.

Du kan finde Louise på hendes instagram @blomstergaarden-oesterbisholt og hjemmeside https://www.blomstergaarden-oesterbisholt.dk/, hvor hun også har et kort over alle Danmarks blomsterbønder.