Kurv 0

Din kurv er tom.

I Danmark har vi utroligt mange smukke blomstersorter og rig mulighed for selv at gro og plukke blomster til vores buketter. Alligevel har vi i årtier købt og fået leveret blomster fra udlandet uden tanke for CO2 aftryk, klima eller miljø. Os i Studio About ønsker at hjælpe med at have fokus på den danske blomsterbonde og alle de smukke blomster og buketter man kan få i Danmark med danske blomster.

Vi har derfor besøgt Louise og hendes blomstergård Blomstergården Øster Bisholt for at få et kig ind i hendes inspirerende blomsterverden. Læs med i artiklens 1. del, og få et indblik i en dansk blomsterbondes liv; en blomstrende historie om at starte en virksomhed op og hvordan en forkærlighed for danske blomster kan vokse sig til noget smukt.

Blomstergården Øster Bisholt

BLOMSTERGÅRDENS OPBLOMSTRING

Blomstergården Øster Bisholt er en lille naturperle mellem Horsens og Juelsminde. Her producerer Louise smukke sæsonbestemte blomster med tanke på at dyrke dem på en skånsom og naturlig måde.

Louise har altid været en inspirerende, kreativ ildsjæl og haft fart over feltet. Hun har været ude at rejse, i Forsvaret, været pædagogmedhjælper, vikar og så har hun en bachelor i Sociologi. Hun har altid suget til sig for at finde ud af hvad hun skulle med sit liv, men også kæmpet med samfundets tanker om hvad hun ’burde’, og aldrig forstået, hvorfor hun ikke kunne finde sig til rette i dette.

I 2019 sagde Louise sit vikarjob op og brugte et år på at finde og bruge tid på sig selv, og bare være. I den tid skabte hun den hyggeligste have i deres daværende parcelhushave, og blandt blomsterne kunne hun stille og roligt begynde at abstrahere fra alle ’burde’-tankerne og mærke sig selv igen.

I januar 2020 slog det hende, at hun skulle bruge sit liv på at dyrke blomster. Hun havde gennem sit eget haveprojekt fået kendskab til en masse betagende og inspirerende udenlandske og danske blomsterbønder, hvilket gav hende motivationen og modet til at prøve. På svigerforældrenes gårdjord, som hun fik lov til at låne, kunne Louise med hjælp fra familie og venner etablere sidste års blomstermark på cirka 1000 kvm. Der skulle fræses bede, bankes dyrehegn op, installeres tagrender og vandingssystem, samt de mange blomster skulle sås, udplantes, passes og plejes. I år udvidede hun med endnu en blomstermark på cirka 1000 kvm.

”Jeg kan slet ikke forklare hvor taknemmelig jeg er, og hvor velsignet jeg føler mig for at blive givet så kæmpe en mulighed af mine svigerforældre. Det er også en kæmpe drivkraft for mig: Jeg vil så gerne lykkes med denne forretning og gøre det til det bedste det kan blive, så jeg kan ære så stor en gave.” - Louise

Friske og nyplukkede blomster

BLOMSTERVISIONER OG BLOMSTERKÆRLIGHED

Med hendes blomstergårdsforretning håber Louise at gøre danskerne opmærksomme på alt det uudnyttede potentiale, som danske blomsterbønder ligger inde med. Hun drømmer om at flere får lyst til at dekorere med blomster, som man virkelig kan mærke:

”Jeg synes virkelig, at mine celler aktiveres på en helt anden måde når jeg er i nærheden af og rører ved og dufter til lokalt og sprøjtefrit dyrkede blomster. Og jeg tænker at det er dét mange af os har brug for i vores ellers travle hverdag, hvor vi kører lidt på autopiloten: vi har brug for at få aktiveret vores celler lidt, og lige få skabt en forbindelse til os selv og vores omverden igen. Det er dét jeg synes blomster er og kan: de er forbindelser til naturen, til os selv og til andre.” - Louise

I modsætning til lokale sæsonblomster bliver importerede blomster ofte dyrket i monokultur i drivhuse og behandlet med sprøjtemidler, der får dem til at synes bedre end de er. De er for perfekte og for ideelle. Louise synes, at de importerede blomster i virkeligheden får et gummiagtig overflade, så de mister deres sprødhed og ægthed. Hun ser det nærmere som et kvalitetstegn, hvis hendes blomster ikke holder unormalt længe, ikke har perfekte lige stængler og hvis der er insekter i dem. For hvis insekterne har lyst til at være i nærheden af dem, så har hun også. Der er en skønhed i det hjemmedyrkede og naturlige, og Louise drømmer om at vi får øjnene op for denne skønhed og udnytter de ressourcer, vi er så berigede med i Danmark.

Bæredygtige og lokale blomster

LOKALE OG BÆREDYGTIGE BLOMSTER

Når vi køber udenlandske blomster er de oftest sprøjtede med pesticider og importeret fra udlandet, hvilket blandt andet udskiller utroligt meget CO2, som er dårligt for miljøet. Plukker eller køber man blomster lokalt går man udenom denne proces og i en mere bæredygtig og skånsom retning.

Louise sælger til lokale kunder som bor i en radius af cirka 30 km fra Blomstergården. Herudover bruger hun planter og blomster, der er i sæson, og bruger ikke opvarmede drivhuse, sprøjtegifte eller kunstgødning, som er til gene for grundvandet og insekterne. Når sæsonen for friske blomster er slut bruger hun tørrede blomster, som hun høster til tørring henover sommeren. Herigennem tager hun bevidst hensyn til både planterne og dyrene, sine kunder og til hende selv for en mere ansvarlig og bæredygtig forretning.

Bæredygtige og tørrede blomster

Men for Louise er det et uopnåeligt mål, et ideal, at være bæredygtig hele vejen igennem, da man altid vil sætte et aftryk på jorden, når man lever i et civiliseret samfund. Derfor ser hun også nærmere bæredygtighed som en særlig bevidsthed og stillingtagen til et bedre alternativ til noget allerede eksisterende. Det er ikke noget, der kan forvandles fra det ene til det andet over en enkelt nat, men en proces. For Louise er det en opvejning af hvilke ressourcer hun i øjeblikket skal prioritere, som i fremtiden skal føre til at blive økologisk certificeret, have kapacitet til at omsætte al kompost selv, og kun bruge de frø, hun selv høster, i stedet for at købe nye. En smuk og spirende destination, som hun kun vokser sig længere og længere hen imod.

Bubble Tube

HER HAR VI STYLET LOUISES VIDUNDERLIGE BLOMSTER I VORES BUBBLE TUBE VASE - MAN KAN TYDELIGT SE HVOR MEGET MERE LIV EN BUKET FÅR MED FRISKE, SUNDE BLOMSTER.

FAKTA

Louise Hjerrild Severinsen er 30 år og har en bachelor i sociologi. Hun er gift med Kristian og sammen bor de på Blomstergården med deres to katte, Charles og Otto.

Se mere af Louises blomsterunivers på hendes hjemmeside https://www.blomstergaarden-oesterbisholt.dk/ og @blomstergaarden_oester_bisholt

 

Læs 2. del af artiklen her, som handler om Blomstergårdens daglige liv, Louises blomsterdyrkningsproces og tips og tricks til dine egne buketter.

Nyplukkede blomster

NATURLIGE OG LOKALE BLOMSTER - BLOMSTERDYRKNING I DANMARK
Læs mere
NATURLIGE OG LOKALE BLOMSTER - BLOMSTERDYRKNING I DANMARK
DEN IDEELLE EFTERÅRSAFTEN
Læs mere
DEN IDEELLE EFTERÅRSAFTEN
Vælg variant