Kurv 0

Din kurv er tom.

Blomster og grønt har haft en renæssance de seneste par år og det er en tendens, som vi elsker i Studio About. Planter giver et bedre indeklima og grønt er, som ordsproget siger, godt for øjet.

På billedet har vi stylet vores små vaser fra Standing Bubble kollektionen med stiklinger. Fra venstre er det en Monstera Adansonii og de andre er begge varianter af Tradescantia, også kaldet Vandrende jøde.

 stiklinger

VÆLG DEN PLANTE DER PASSER DIG

Dog er det i en travl hverdag vigtigt at vælge planter, der passer til ens temperament, og vælge en plante som man orker at passe. 

Vi har her i videoen valgt at vise jer, hvordan man nemt og enkelt kan formere den klatrende variant, Monstera Adansonii 

MONSTERA 

Denne planteart findes i omkring 50 varianter og stammer fra den tropiske regnskov. Lige præcis denne type plante kræver minimal pasning og blev derfor også kendt som “blogger-planten”, da den er nem og let at passe. 

Du kan styre dens vækst ved at afklippe nye skud. Disse skud, kan så sættes i vand eller jord og blive til en ny plante.  

Den version vi viser i videoen er en Monstera Adansonii, selvom vi ved et uheld kalder den for Monstera Obliqua – Monstera Obliqua er en sjælden art af Monstera og i den meget dyre ende af stueplanter.  

Vil du gerne have en hurtigt voksende plante der skal hænge oppe under loftet eller stå på en hylde, så skal du se mere på Monstera Adansonii, der har små blade og kan kravle.  

Der findes også en lidt større variant  Monstera Rahphidora, der også hurtigt udvikler lange smukke stængler med de klassiske hullede blade.  

Er du til en stor frodig stueplante der hurtigt kan fylde, så gå med den klassiske Monstera Deliciosa som også går under det danske navn, Fingerfilodendron 

 

MONSTERA PASNING 

Generelt gælder det for alle typer af Monstera, at de godt kan li masser af indirekte sollys. Den foretrækker at tørre ud mellem vandinger, derfor vand max. 1 gang ugentligt. Mærk efter om de første par centimeter er tørre, så er det tid til vand.  Den tåler også sagtens, at stå uden vand, i nogle uger hvis du skal på ferie 

Da planten kommer fra den tropiske regnskov, vil den også nyde godt af at få et brusebad eller blive forstøvet indimellem, men det behøves ikke.  

Den store Monstera Deliciosa danner lange brune luftrødder, disse skal ikke klippes af, men synes du de er grimme, kan du vikle dem rundt og ligge dem rundt om planten.  

stiklinger 

SE DE SMUKKE STANDING BUBBLES HER

MORMORPLANTERNES RETUR  

De fleste planter kan formeres og man skal blot prøve sig frem. 

PALETBLAD 

Paletblad, som også er en retro plante, er blevet moderne igen, den er er yderst taknemlig og let at passe.  Denne plante laver ofte mange “baby-planter” ved roden af moderplanten, disse tages forsigtigt op og sættes i egen potte eller vase.  

PELARGONIE OG DUFTGERANIE 

Pelargonie og duftgeranier er begge planter som der er delte meninger om, men ikke desto mindre er de nemme at formere og holde. I starten sommeren bugner alle butikker af forskellige blomstrende pelargonie, eks. Dronning Ingrid med sin sarte lyserøde blomst.  

Disse to typer af planter er særdeles nemme at formere og kan stå i haven hele sommeren eller på altanen. Kender du ikke til slægten duftgeranie skal du gøre dig selv den tjeneste, at se dem en dag, de findes i et utal af variationer og med dufte der kan føre dig hen til sydens varme eller til en svensk rosengård.  

VANDRENDE JØDE  

På billedet herunder ses planten Vandrende jøde, der med sine smukke lilla/bordeaux farver og striber af sølv er yderst dekorativ og smuk. Planten er taknemlig og nem at formere. Den trives bedst i et meget lyst rum, men ikke i direkte sol. Når planten bliver for ranglet eller lang, klipper du blot 5-10 cm af, der skal være blade på, stiller dem i en lille vase med vand og så vil den slå rødder. Når der er rødder kan du give den en potte med jord, eller du kan lade den stå i vand.  

Vi har valgt at bruge den delikate lyserøde Flower tube, da den komplimenterer de smukke farver i stiklingen.  

LÆS MERE OM FORMERING AF DE SMUKKE PALETBLAD I ARTIKLEN, PLANTER OG STIKLINGER I VAND.  

stiklinger

 

 STIKLINGE DIY

Kendetegnet for de nævnte planter er, at de alle nemt stiklingeformeres:

  • Klip et pænt sideskud eller topskud af
  • Tag lidt blade af stilken, så den kun har et par stykker i toppen
  • Dernæst kom den i jord eller vand. Du vil have størst succes med formering i foråret.
  • Når rodnettet er vokset til, kan du give planten sit blivende sted i en krukke med god pottemuld. Er der alt for mange lange rødder, kan du sagtens klippe lidt af dem af inden du omplanter.

stiklinger i glasvase

HOS @LISBETHBECKMORTENSEN ER DET EN HANGING BUBBLE DER BRUGES TIL STIKLINGER; SE DEM HER. 

Vælg variant